– Dette hadde jeg ikke starta med uten Asmund, sier Silje Jøleid-Skari. Hun smiler til Asmund Kjos. Han har førti års erfaring som bringebærprodusent. Silje har ingen.

Gjennom Mentorordninga i landbruket stiller Asmund sin kunnskap og erfaring til rådighet for Silje og Kenneth Jøleid-Skari. Spørsmålene er mange når de går i gang med en ny produksjon.

3 A7 A9577
Detaljer: Som i mange andre produksjoner, ligger nøkkelen til suksess i de små ting. Asmund Kjos (t.h.) har delt sine erfaringer etter førti år som bringebærdyrker med Kenneth Jøleid-Skari. Foto: Morten Livenengen

Satser på sjølplukk

På Skari gård på Brandbu i Innlandet plantet Silje og Kenneth Jøleid-Skari sommeren 2021 fem dekar bringebær. Sommeren 2022 fyltes bærfeltet av forventningsfulle sjølplukkere.

– Telefonen har ikke stått stille. Den første dagen vi hadde åpent, var det over 70 personer her. Er nesten så det er godt med en dag med regn, så det blir litt stille, spøker Silje.

Sjøl om det er hektiske dager, lar ikke Silje og Kenneth seg skremme. Planen er 20 dekar bringebær innen få år.

– Vi ønska en sesongbasert produksjon, og valget falt på bringebær, sier Kenneth.

– Det er også et mål for oss å gi folk som kommer en opplevelse. Her kan du, i tillegg til å plukke egne bringebær, få kjøpt kaffe og vaffel, og se hønene løpe fritt på tunet, sier Silje.

Alltid agronomisk arbeid

Med to fulle jobber utenom gården, blir det hektiske dager for å følge opp bringebærfeltet.

– Det er viktig å ikke henge etter, og det er alltid noe å gjøre i feltet, sier mentor Asmund.

Han vet hva han snakker om, med førti års erfaring som bringebærdyrker. Å kunne dele sin kunnskap med Silje og Kenneth syns Asmund er interessant.

– Det er artig å følge med, så ivrige som de er, sier han.

Før sesongen hadde Silje og Kenneth flere møter med mentor. Her diskuterte de strategier for vanning og gjødsling, plantevern og hvilke sjukdommer man skal være på vakt for.

– Det er moro å stå på når man får så gode resultater, og når Asmund er med på laget, sier Silje.

Selv om mentorperioden offisielt opphører ved nyttår, kommer Asmund fortsatt til å følge med på hvordan det går hos Silje og Kenneth.

– Vi kommer til å ha kontakt også etter senere. Asmund kjenner de fleste fellene man kan gå, og da kan vi kanskje styre unna noen feil, smiler Silje.

3 A7 A9562
Naturskjønt: I vakre omgivelser inviterer Silje og Kenneth Jøleid-Skari til bringebærsjølplukk på Brandbu. Konkrete planer for å utvide arealet foreligger. Foto: Morten Livenengen

Mentorordninga i landbruket

Send inn din søknad