Rundt 50 deltakere fra hele verdikjeden, produsenter, grossister, rådgivere, selgere og innkjøpere, hadde møtte opp hos Henrik Berg i Helgeroa i Vestfold, for en kikk på årets tidligproduksjon av poteter og grønnsaker.
Rekordtidlig start for norske nypoteter
Den varme våren har resultert i rekordtidlig høstestart for flere kulturer. Både Lågen potetpakkeri og Reddal fellespakkeri starter å pakke ferske nypoteter mandag 26. mai. Det er rekordtidlig oppstart for tidligpotetene!
I Nevlunghavn, i en solvendt helling ned mot sjøen, er potetene til Fredrik Bakke straks høsteklare. Her er det sorten Juno som skal høstes først. Åkeren ble satt allerede i mars under plast. Plasten byttes senere ut med fiberduk som gir gode vekstforhold og beskyttet mot frostnetter som det i år har vært flere av helt frem til første uka i mai.
Nå er det tørt i åkrene, og den lette sandjorda blir godt fulgt opp med vanning ca. hver 2-4 dag. Åkeren er i god vekst, og plantene har et godt knollansett med jevnstore knoller. Det gir et veldig bra utgangspunkt for en god innhøsting.
I Brunlanes er det straks en del høsteklare åkre og potetsorter. Juno er første høsteklare sort, og følges snart av Rutt, Solist, Colomba og flere.
BAMA melder at det fortsatt er igjen en god del lagringspotet, og det vil det fortsatt være inn i de neste ukene. Men, etterspørselen etter potet i markedet er høy, og årets første poteter forventes å få bein å gå på.
«I fjor var det en pangstart med god omsetning og fin kvalitet, og det håper vi å få til i år også» oppsummerer Sigurd Sylling i GPS.
GPS lager ukentlige høsteprognoser
GPS lager ukentlige høsteprognoser som publiseres på nettsiden hver tirsdag.
For flere tidligkulturer blir det i år tidlig oppstart. Per nå ser høsteprognosene for grønnsaker slik ut:
Asparges er godt i gang. Salatene er også godt i gang og isbergsalat drar i gang denne uken. Kinakål er i gang i Rogaland, og starter denne uken på Østlandet. Kålen starter denne uken i Rogaland og Vestfold.
Blomkålen starter også denne uken, men det blir ikke store mengder før slutten av neste uke. Spisskål kommer i begynnelsen av juni og brokkoli starter rundt 5.juni. Vårløken er rekordtidlig klar rundt 1. juni. Gulrøttene forventes klare til Sankthans.
GPS har troa på god sesong i år også, og minner samtidig om at styringsgruppen er helt avhengig av tilbakemelding fra dyrkerne for å lage prognoser og planlegge.